In het eerste kwartaal van 2018 zijn er minder woningen verkocht. De toenemende prijsstijgingen, steeds minder aanbod en stagnerende nieuwbouw zorgen ervoor dat het aanbod van koopwoningen binnen een jaar flink is geslonken. De Nationale Woonagenda moet hier verandering in brengen. Ook moet het gemakkelijker worden voor ouderen die bijna met pensioen gaan, om een hypotheek af te sluiten.
In het eerste kwartaal van 2018 zijn er minder woningen verkocht. De voornaamste reden hiervoor is de stijgende woningprijzen. NU.nl meldt dat de gemiddelde huizenprijs 9% hoger ligt dan vorig jaar. Ook in de vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht) daalde voor het eerst in de afgelopen vier jaar het aantal verkopen, aldus CBS. In de eerste maanden van dit jaar werden er 52.000 woningen verkocht.
De toenemende prijsstijgingen, steeds minder aanbod en stagnerende nieuwbouw zorgen ervoor dat het aanbod van koopwoningen binnen een jaar flink is geslonken. Kanttekening hierbij is dat nieuwbouw nog steeds een stijgende lijn vertoont qua verkoop. Consumenten wachten met het aanbieden van hun huis tot zij zelf een nieuwe woning hebben gevonden. De vraag is groter dan het aanbod, waardoor huizenzoekers worden geconfronteerd met hoge prijzen en weinig keuze.
Hypotheek Data Netwerk (HDN) meldt dat de groei van hypotheekaanvragen is verplaatst van grote- naar middelgrote steden. Wil je een succesvol bod uitbrengen, dan moet je tegenwoordig gemiddeld € 4.750,- boven de marktwaarde van de woning bieden.
Uit onderzoek van adviesbureau IG&H blijkt dat alleenstaande starters het meest te lijden hebben onder de woningmarkt. Dankzij de stijgende huurprijzen kunnen starters minder eigen geld inleggen. Tel daarbij op dat je verplicht wordt om af te lossen op je hypotheek en dat de leennorm is aangescherpt. Vorig jaar kon slechts 16% van de alleenstaande starters een woning financieren.
Met de ondertekening van de Nationale Woonagenda wordt het woningtekort aangepakt. De agenda bevat drie speerpunten en richt zich op de bouw van nieuwe woningen, het beter benutten van de bestaande woningvoorraad en de betaalbaarheid van het huren. De Nationale Woonagenda zoekt aansluiting op andere agenda’s, zoals het gasvrij maken van woningen.
Het moet gemakkelijker worden voor ouderen die bijna met pensioen gaan, om een hypotheek af te sluiten. Deze conclusie trekken de overheid en hypotheekverstrekkers. Momenteel wordt het inkomen na het pensioen door veel hypotheekverstrekkers als onzeker bestempeld, waardoor het aanvragen van een hypotheek lastig is. Dankzij nieuwe wijzigingen kunnen hypotheekverstrekkers flexibeler omspringen met hypotheekaanvragen van senioren. Aangezien ouderen vaak kleiner gaan wonen, worden hun hypotheeklasten uiteindelijk ook lager.
Waar de makelaar een aantal jaar geleden blij was met een potentiele koper voor een woning in Amsterdam, staan woningzoekenden tegenwoordig letterlijk in de rij tijdens de overvolle open huizendagen. Woningen gaan als warme broodjes over de toonbank, zo vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) aan NU.nl.
Makelaars worden laks met informatievoorziening, mondelinge afspraken worden van tafel geveegd voor een hoger bod en kopers worden onder druk gezet om na de eerste bezichtiging al een bod neer te leggen. Woningzoekenden worden bijna verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, omdat zij er anders simpelweg bijna niet meer tussen komen.
Om aanbod te creëren gooien makelaars briefjes in de brievenbus in gewilde wijken waarin wordt aangegeven dat de desbetreffende woning zeer populair is, in de hoop dat verkoop van de woning wordt overwogen. Bovenstaande speelt voornamelijk in regio’s met te weinig betaalbare huizen, zoals de Randstad.